OBELEŽAVANJE SVETSKE NEDELJE SVEMIRA

Generalna skupština UN proglasila je 1999. godine Svetsku nedelju svemira. Sprovođenje te nedelje je pod vođstvom Komiteta za miroljubivo korišćenje svemira (COPUOS), smeštenog u Beču, i Kancelarije za poslove svemira (OOSA).

Ove godine ona se organizuje u periodu od 4. do 10. oktobra sa porukom „Space: Guiding your way“ i posvećena je svemirskim letelicama i satelitima koje je čovek napravio. Iako se ova manifestacija u Srbiji obeležava od 2009. godine, zaljubljenici u nebo našeg grada prvi put su se okupili 8. oktobra 2014. u gradskoj biblioteci, sa početkom u 19 h. Realizatori aktivnosti bili su AU „Milutin Milanković“, učenici gimnazije „Uroš Predić“ i učenici naše škole.

Članovi AU „M. Milanković“ svojim teleskopom približili su Mesečeve kratere posmatračima. Branko Simonović, predavač u Planetarijumu na Kalemegdanu, održao je predavanje o konstelacijama severnog nebeskog cirkumpolarnog kruga. Naši đaci imali su zadatak da kroz postere i plakate prikažu doprinos ruskih astronauta u istraživanju svemira, dok su gimnazijalci istakli doprinos Amerikanaca.