Nastavlja se obnova Vasine škole

Posle kraćeg zastoja nastavljeni su radovi na obnavljanju stare zgrade Osnovne škole „Vasa Živković“ u Pančevu. Zamenjeni su svi prozori i unutrašnja vrata, a trenutno se radi na pripremi zidova za krečenje. Radovi bi trebalo da budu završeni do 10. decembra. Nastavak radova ponovo se očekuje u aprilu, kada će, kako se planira, biti uređeni dvorište i hodnik koji spaja staru zgradu sa ostatkom škole. Stara zgrada Osnovne škole „Vasa Živković“ sanira se iz donacije „Ruskih železnica“.

U Osnovnoj školi „Vasa Živković“ nastavljeni su radovi na saniranju stare zgrade. Posle završetka prve faze usledio je kratki zastoj kako bi se „Ruske železnice“, koje su donator svih radova u školi, dogovorile sa izvođačima šta će se raditi u nastavku. U toku su radovi na sređivanju svih pet učionica, koliko ih ima u ovom delu škole, kaže Ljiljana Carić, koja je nadzor nad radovima na ovom gradilištu.

- Fasadna stolarija se kompletno menja. Menjaju se unutrašnja ulazna vrata, posle čega će se učionice krečiti. U ovoj fazi menjaju se i vrata na fiskulturnoj sali. Škola je imala sreću da je ove godine dobila sredstva i od Pokrajine, pa je i sala na neki način sanirana. Okrečena je i promenjene su sijalice. Vrata su ostala nedovršena. Oni su to prepoznali i dozvolili da se promene i ta vrata. Sve je vezano za stari objekat škole – stolarija, unutrašnja i fasadna, krečenje, rekla je Ljiljana Carić, nadzorni organ „Vortex-a“.

Tokom prve faze radova, koja je završena sa početkom nove školske godine, prvo je obnovljen krov, zamenjeni su svi oluci, kompletno je renovirana i školska kuhinja, sređene su kanalizacione cevi u dvorištu, a u fiskulturnu salu stigli su i novi rekviziti. Sređen je ulaz u staru školu, zamenjena su vrata i prozori, okrečen hodnik, kaže Ljiljana Carić.

- Odredili su prioritete. Prepoznali su da je prioritet dvorište, hodnik i mogućnost ulaska. Svesni su bili da je to tek prva faza. Nisu dozvolili da zamenimo četiri prozora u hodniku, kad se radila i fasada, ali zamenjeni su u drugoj fazi, kazala je Ljiljana Carić.

Kada su počeli radovi na drugom koloseku pruge Pančevo – Beograd, „Ruske železnice“ su izrazile želju da doniraju škole u Srbiji. Uz pomoć Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Ruske železnice“ su odlučile da doniraju radove u najstarijoj školi u Pančevu, kaže Aleksandra Mrdak, direktorka OŠ „Vasa Živković“.

- Moram da iskažem veliku sreću i zadovoljstvo što smo izabrani od strane „Ruskih železnice“ za donaciju, posebno što se to odnosi na stari deo škole, koji je bio u veoma lošem stanju. Decenijama ništa nije rađeno. Još veći je značaj što su naši mali, od prvog do četvrtog razreda, u tom delu. Kada se sve završi, biće mnogo bolji uslovi, u kojima ćemo svi raditi, rekla je Aleksandra Mrdak, direktorka OŠ „Vasa Živković“.

Predviđeno je da se ovi radovi završe do 10. decembra, kaže Ljiljana Carić. Međutim, ovo nije kraj. Nastavak radova biće u aprilu, kada deca budu na uskršnjem raspustu, i tada će biti kompletirani svi radovi na staroj zgradi škole.

- To je vezni deo prema novoj školi, koji je, po meni, dosta kritičan jer je tu stara bravarija sa jednostrukim staklom. Predviđeno je da se kompletno promeni, da se prekreči i da se prekreče hodnici prema fiskulturnoj sali, vetrobran pre dvorišta i ispred fiskulturne sale u hodniku, da se promene podovi, dodala je Ljiljana Carić.

Izvor:  (TV Pančevo) PANČEVO, 7. decembar 2014.

embed video plugin powered by Union Development