Ruski ambasador i Zorana Mihajlović u Vasinoj školi

U Osnovnoj školi „Vasa Živković“ dogodio se novi susret prijatelja. Uz učeničku priredbu, ljubaznu razmenu poklona, pred novogodišnje i božićne praznike učvršćeno je prijateljstvo škole i Ruskih železnica. A sve je počelo letos, kada su Ruske železnice, na čelu sa predsednikom Vladimirom Jakunjinom, odlučile da urede deo prostora jedne od najstarijih škola u Pančevu. Od tada saradnja među prijateljima se razvija pa su u goste stigli i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ruski ambasador Aleksandar Čepurin.

Godina koja je na izmaku u Školi „Vasa Živkovića“ ostaće upamćena i po saradnji sa Ruskim državnim železnicama, koje su donacijama u uređenju zgrade stare škole, kuhinje, ali i kupovinom sprava za fizičko umnogome doprinele da učenički standard bude bolji. Uz zajednički rad razvilo se i prijateljstvo, koje se videlo i tokom ove prednovogodišnje posete.

- Hvala još jednom što ste posvetili posebnu pažnju našoj školi, potrebama naših učenika. Hvala vam što ste veoma brzo rešili sva važna pitanja u vezi sa opremanjem škole, zahvaljujući čemu sada naša deca mogu da uče u mnogo boljim uslovima. Takođe zahvaljujem na darivanju opreme za fizičko vaspitanje i za knjige koje smo dobili. Vaša pažnja i pomoć ostavili su dubok trag u našim srcima. Uvek ćete biti dobrodošli dragi gosti u naškoj školi, u Gradu Pančevu i u našoj zemlji Srbiji. Hvala vam. Živeli, obratila se Aleksandra Mrdak Đorđević, direktorka Škole „Vasa Živković“.

Folklorne, muzičke i dramska tačka od gostiju, potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihjalović, ambasadora Ruske federacije Aleksandra Čepurina, gradonačelnika Pavla Radanova, načelnika Školske uprave Staniše Banjanina izmamile su osmehe, a nisu se štedeli ni dlanovi, pa je aplauza bilo na pretek.

Da je zadovoljan saradnjom, istakao je i predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin, koji je naglasio da će saradnja nastaviti i da će Školu „Vasa Živković“, pored kompanije na čijem je čelu, pomagati i on lično, kao što pomaže školu u Sankt Peterburgu, koju je i sam pohađao i sa kojom bi se mogla uspostaviti saradnja kroz međusobne posete najuspešnijih razreda.

- Želim da vam kažem, deco i nastavnici, da ćemo nastaviti da patroniramo vašu školu. Pridodadavaćemo naporima koje smo već preduzeli da bi vaša škola postala lepša i da biste dobijali novu opremu i postizali dobre rezultate u učenju, da biste bili pobednici u sportskim takmičenjima. Kada smo došli ovde, prvo mesto koje smo zagledali bila je školska kuhinja, koju smo preuredili da biste se dobro hranili, da biste rasli u dobre i pametne ljude, rekao je Vladimir Jakunjin, predsednik Ruskih železnica.

Saradnja Ruskih železnica sa Školom „Vasa Živković“ je na dobrom, prijateljskom putu, a negde na početku mogućnost saradnje prepoznalo je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“, koje je ruskoj strani preporučilo da pomogne baš ovu školu. Predsednik Društva Predrag Obradović kaže da je presudna bila tradicija jer je u ovoj školi dosta Rusa izbeglih posle Prvog svetskog rata predavalo. Saradnjom se ispunjavaju i ciljevi postojanja društva prijateljstva.

- Predložio sam da bude Škola „Vasa Živković“, koja je slavila 200 godina postojanja. Gospodinu Jakunjinu sam neizmerno zahvalan na ogromnoj pomoći. Škola je u njihovom programu donatorstva. To će trajati duži niz godina. Jedan naš razred će već sledeće godine ići u Rusiju, a nastavnici i profesori iz Rusije će dolaziti ovde, rekao je Predrag Obradović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“.

Druženje među prijateljima nastavljeno je razmenom poklona, pa je Jakunjin, osim knjige o Vasi Živkoviću i slike likovnog pedagoga, dobio i monografiju Pančeva. Druženje predsednika ruskih železnica Jakunjina i ambasadora Čepurina sa kolektivom škole upriličeno je u zbornici.

Izvor:   TV Pančevo, 22. decembar 2014.

embed video plugin powered by Union Development