Izlet u Beogradu

У четвртак, 19.10.2017. године ученици седмог разреда наше школе били су у Београду са планираним посетама Галерији САНУ и Јеврејском историјском музеју.

У галерији САНУ отворена је изложба Миодрага Марковића и проф. др Драгана Војводића о уметности и култури Косова и Метохије Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај и угроженост. Изложбу чине две тематске целине: културни идентитет српског уметничког и духовног наслеђа и његова угроженост, са циљем да се представе највећи домети српске средњовековне уметности и њен значај за читаву историју српског народа. Експонати датирају од 12. до 20. века: рукописи највеће вредности, фреске, керамика, скупоцени вез, изузетни иконописи, светиње попут Грачанице, Дечана, Пећке патријаршије, али и једноставни примерци народне уметности из најнижих друштвених слојева.

Јеврејски историјски музеј основан је 1948. године и налази се у саставу Савеза јеврејских општина Србије. Изложбе су историјског, етнолошког и ликовног садржаја са јеврејском тематиком. Приказана су историјска кретања и култура јеврејских заједница на тлу бивше Југославије, од првих јеврејских насеобина, од доласка на ова подручја у другом и трећем веку до краја Другог светског рата и холокауста. Могу се видети синагоге, обичаји и празници, јеврејско друштво и школство, угледне личности и уметници, ратна страдања, одећа и карактеристични предмети...

Добили смо позив да дођемо када се славе велики јеврејски празници, као што су Пурим, Ханука или Песах,  са жељом да се следећи пут видимо у новом музејском простору.

С обзиром на идеју да се баштина користи као образовни ресурс, била је ово својеврсна прилика да се часови историје, српског језика и ликовне културе у одличном споју одрже ван учионице, на ова два места. Разредне старешине седмог разреда управо су професори ова три школска предмета, Н. Челар, Е. Милосављевић и Т. Стошић.

            jev  jev1

    san1  san2