Дан школе у години јубилеја

Основна школа „Васа Живковић“ спада у ред најстаријих школа у околини, а у Панчеву је најстарија српска школа.

Наша школа настала је у условима војне границе у Аустро-Угарској, и пре давне 1794. године, често мењајући своје име, место и наставни језик под утицајем разних друштвених прилика. Припадало јој је истакнуто место у вршењу просветне и културне мисије.

Од 1923. године у Краљевини Југославији прошло је 95 година. Наша 'мала школа' стоји већ 106 година, од 1912, како је подигнута. Од Српске школе 1833. протекло је 185 година.

У току дугогoдишњег рада из ђачких клупа стасавале су генерације и израсли многи људи познатих имена. Овде су учили песник Мирослав Антић, композитор Никола Рацков, оперски певач Славољуб Коцић, глумац Мирослав Жужић, сликарка Слободанка Шобота – да истакнемо само неке.

Од 1971. године наша школа понела је име изузетног човека – Василија Живковића.

Био је активан, вредан, поштен, образован, даровит, скроман, одличан говорник, љубазан, поштован и угледан.

Бавио се културним, политичким и просветним радом. До краја живота радио је у духу народног интереса, борећи се за национална права свог народа.

Био је песник. О његовој поезији писали су Јован Скерлић, Милош Црњански, Миодраг Поповић и многи други. Сматра се претходником Бранка Радичевића.

Био је присталица и следбеник Вука Стефановића Караџића.

Бринуо се око васпитања младих, истичући да су школе врло значајне за даљи напредак и развитак. Радећи као вероучитељ и професор српског језика, његови ђаци били су Михајло Пупин, Урош Предић, Тодор Стефановић Виловски, Јован Симеоновић Чокић...

Сакупљао је архивску грађу – документе о значајним личностима из историје родног Панчева, као и из историје Срба у Угарској. Са браћом Руварац везивало га је искрено пријатељство, а рад Илариона Руварца, свештеника и историчара високо је ценио и подстицао.

Са Светозаром Милетићем био је посланик и делио напредне идеје тога доба.

Пре 172 године, по жељи и молби Панчеваца, постао је парох. А 23. маја 1868, пре 150 година, Васа Живковић постаје прота.

Под његовом управом панчевачка православна црквена општина била је је једна од најугледнијих српских општина. Грађане Панчева задужио је много чиме.

Заслужан је за оснивање општинског Светосавског дома, библиотеке, која постоји тачно 145 година у нашем граду, Позоришног друштва, Панчевачког српског црквеног певачког друштва, једног од најстаријег на Балкану, уз Светислава Касапиновића отвара Српску вишу девојачку школу...

Поносни смо што смо ђаци Основне школе „Васа Живковић“.

Трудимо се да се сваке године види и чује оно што смо постигли. Вредни смо и талентовани, свестрани. Волимо петице и добре оцене, такмичимо се из разних предмета, певамо, свирамо, играмо, волимо спорт...

Обележавање Дана школе је почело у уторак 22.маја спортским надметањем ученика 7 и 8 разреда. Традиционално је одиграна фудбалска утакмица између наставника и ученика одлазеће генерације. На сам дан школе, у среду, након поздравног говора директорке Данијеле Ђорђев, одржана је свечана приредба уз доделу књига најуспешнијим ученицима за ову школску годину.  Својим присуством свечаност су увеличали пензионисани наставници школе. У наставку дана на коктелу у просторијама школе су урученим поклони нашим новим пензионерима Радојки Миловановић и Јакабу Деже. За четвртак је предвиђена презентација генерације ученика   осмог разреда а у петак је планиран одлазак на гроб проте Васе Живковића и касније током дана се одржава дефиле и изложба кућних љубимаца у школском дворишту.         

d10 d9

                  d15

              d1     d7

 d2      d3

d4   d5

d6     d12

d13  d11

dn1   dn4  

  dn  dn2  dn5