Nastavni kadar

Kategorija: Letopis
Objavljeno nedelja, 16 septembar 2018

Nastavni kadar

Kategorija: Letopis
Objavljeno nedelja, 16 septembar 2018
Autor amot

Iz letopisa škole

Kategorija: Letopis
Objavljeno nedelja, 25 januar 2015
Autor Super User

Letopis

Kategorija: Letopis
Objavljeno četvrtak, 26 februar 2015
Autor Super User

-        

-      

-           23. maja 2017. je bio Dan škole.Povodom toga cela nedelja je bila posvećena raznim aktivnostima.23. 5. bila je priredba u holu škole.Ostalim danima su bile radionice za predškolce,aktivnosti po temama,razne sportske aktivnosti i takmičenja,izložba kućnih ljubimaca.

-          

-          27. januara u našoj školi je proslavljena školska slava Sveti Sava.Neki učenici su učestvovali u likovnom konkursu na zadatu aktuelnu temu.U holu škole veroučitelj je sekao kolač.Posle toga je bila svečana priredba uz prikladan program. Nakon završetka zabave prisutni su se poslužili perecama.

 

1         9.januara  2017. organizovano je školsko takmićenje iz matematike sa učenicima III i IV razreda.

-          15. decembra 2016. održan je Festival nauke u Beogradu.Festivalu su posetili  učenici II-1 ,II-2 i jedno odeljenje I razreda i treći razredi sa učiteljicama  Gordanom Josimov,Draganom Filipović, Dušankom Mladenović,Nevenom Dašić,Tanjom Putnik,Irenom Mirković i Snežom Živanović. Vođeni radoznalošću otputovali su do Sajmišta.Videli su brojne naučne izložbe, interaktivne prezentacije,čuli predavanja itd.Na zabavan način upoznali su naučne fenomene.Videli su da je nauka neodvojivi deo svakodnevnog života i u njima probudili interesovanje na važnost nauke.Ovo je bio veliki događaj za đake pod sloganom“Čuda su svuda“ đaci su bili u prilici da se uvere u brojna čuda koja nauka objašnjava na jedinstven način.

 

-      Novembra 2016.  dva odeljenja prvog i dva drugog razreda sa učiteljicama Mladenović Dušankom,Šuker Vesnom,Filipović Draganom i Josimov Gordanom su posetili izložbu makete“Svet oko nas“ u Aviv parku Pančeva,autora Borivoja Vujića.Deca su videla živu i neživu prirodu,naselja,porodicu,saobraćaj,vodu,reljef. . .Veliki broj eksponata se pokreće i funkcioniše kao i u stvarnosti.Autor makete je đacima držao radionice. To je bila lepa atrakcija.

-       28.10 2016. je proslavljen  Dan bundeva u našoj školi,tradicionalna Bundevijada.U školskom holu su bili izloženi učenički crteži i radovi od bundeva.Maskirani đaci su ulicama Gornjega grada paradno prošetali, maskirani u znaku jeseni i bundeva.Posle toga je bila priredba pa su se služili kolačima od bundeva.Učenici viših razreda su se posle toga  bavili sportskim aktivnostima.Sve je proteklo u veselju.

 

     13.10.2016. učenici četvrtih razreda sa učiteljicama Grujić Sonjom,Anđelković Biljom,Kalkan Milenom i Lujanov-Pisarev Vesnomsu posetili  Muzej afričke umetnosti u Beogradu na Senjaku.19.oktobra dva odeljenja prvog razreda su isto posetili Muzej afričke umetnosti sa učiteljicama Vila Vesnom i Đorđević Slavicom.

Učenici su videli zbirku religijskih,ukrasnih i upotrebnih predmeta( od drveta,bronze, tekstila,kamena,keramike), kao što su maske,skulpture,tkanine,nakit,muzički instrumenti. . Muzej poseduje 1800 umetničkih predmeta pretežno iz zemalja zapadne Afrike.Obišli su eksponate a posle su učestvovali u radionicama na temu „Poruka u kosi“.Podeljeni su u grupe pa su deca pravila frizure raznih plemena,venčiće,kićanke i pletenice.Tako su se upoznali sa tradicijom afričke umetnosti.

      Od 3.10.-28.10.2016. godine organizovana je obuka plivanja za učenike II razreda.U zatvorenom plivačkom bazenu na Strelištu učenici su pohađali 20 časova obuke uz instruktore plivanja.Posle obuke  Odbor za obuku neplivača dodelio je đacima diplome a za najbolje i značku.

3.   oktobra 2016.godine učenici I razredasu posetili Dina-park u Beogradu na Kalemegdanu.Tamo su videli izložbu 35 dinosaurusa u prirodnoj veličini.

    Od 3.oktobra do 9.oktobra 2016.godine bilo je obeležavanje dečje nedelje kroz razne aktivnosti , pod sloganom „Neću da brigam, hoću da se igram!“

2    9. i 30.septembra 2016. godine, đaci I razreda su posetili OŠ“Branko Radičević“ zbog obuke prvaka za učešće u saobraćaju.Đaci su prošli obuku na saobraćajnom poligonu gde su u simuliranim uslovima imali priliku da uče saobraćajna pravila zbog bezbednosti u saobraćaju.

  31.avgusta učenici koji su ove školske godine krenuli u I razred svečano su primljeni.Prisustvovali su priredbi u holu škole, koju su pripremili učenici II razreda i hor učenika VI razreda.Formirana su 4 odeljenja a učiteljice su Dušanka Mladenović,Vila Vesna,Đorđević Slavica i Šukelj Vesna.Svi su im poželeli dobrodošlicu.

 РЕЗУЛТАТИ НАШИХ УЧЕНИКА У ШКОЛСКОЈ 2015/16.

IME I PREZIME PREDMET       PLASMAN I RANG TAKMIČENJA NASTAVNIK
     OPŠTINSKO  OKRUŽNO REPUBLIČKO  

Cincović Nikola
Hemija 1 1   Kostić Živana
Agatonović Sofija Hemija 1     Kostić Živana
Miokov Miona Hemija 2     Kostić Živana
Tucić Božidar Hemija 2     Kostić Živana
Lukači Anastasija Hemija 3     Kostić Živana
Bigović Ana Hemija 3     Kostić Živana
Đorđević Marko Engleski jezik 2 1   Stambolić Slobodan
Bosilj Kristina Engleski jezik 3 2   Stambolić Slobodan
Babić Bogdan Engleski jezik 3 2   Stambolić Slobodan
Ilin Marija Španski jezik 1 3   Anović Tatjana

Pap Monika

 

Srpski jezik   Književna olimpijada         

2

    Dulejan Dragica
Uglišin Kosta  Srpski jezik   1     Dulejan Dragica
Dedeić Una Srpski jezik   2     Bikar Ivana
Jerotić Tamara Srpski jezik   Književni  konkurs     Milosavljević Emilija
Krasnić Leonora Srpski jezik     Književni  konkurs   Milosavljević Emilija
Stojinov Nikola Srpski jezik     Književni  konkurs   Milosavljević Emilija
Nestorov Anastasija Likovna kultura Svetosavski konkurs

 1

    Stošić Tomislav
Žugić Jelena Likovna kultura Svetosavski konkurs

 2

    Stošić Tomislav
Jagodić Sara Likovna kultura Svetosavski konkurs    Karikatura “Mali Pjer”

 3

 3

    Živanović Snežana
Vanevski Nemanja Likovna kultura Badminton plakat

 3

    Stošić Tomislav
Brngar Marina Likovna kultura Karikatura “Mali Pjer”

 3

    Stošić Tomislav
Trajković Luka Matematika 1     Dubaić Biljana
Gaćeša Snežana Matematika 3     Grujić Sonja
Plavšić Luka Matematika 3     Grujić Sonja
Ilin Marija Geografija 3     Krstin Biljana
Cincović Nikola Fizika 1 1 2 Vera Stanoevski
Mitrović Natalija Fizika 2     Vera Stanoevski
Arbutina Ognjen Fizika 3 2   Vera Stanoevski
Trajković Luka Fizika 3     Vera Stanoevski
Predić Aleksandar Fizika 3 2   Vera Stanoevski
Pap Monika Tehničko obrazovanje 2     Knežević Darko
Dušana Sabovljev Tehničko obrazovanje 1 1   Knežević Darko
Stanojkovski Nevena Tehničko obrazovanje 1 2   Knežević Darko
Vračević  Anđelija Tehničko obrazovanje 2     Knežević Darko
Tucić Božidar Biologija 2     Milovanović Radojka
Klasnetić Vuk Biologija 3     Milovanović Radojka
Veljković Nikola Istorija 3     Čelar Nataša

 

АПРИЛ 2016.                                                                УСКРШЊА ИЗЛОЖБА

Ученици виших разреда наше школе су током последње недеље пред ускршњи распуст вредно радили на часовима ликовне културе. Осликавана су јаја као најава највећег хришћанског празника. Својим креацијама су украсили хол школе уз поздрав- СРЕЋАН УСКРС !

          uskrs3

 Uskršnja radionica- Učenici 4.razreda, zajedno sa učiteljicama, priredili su radionicu za buduće prvake, predškolce iz vrtića ''Bubamara''. Učenici su pomagalli budućim školarcima da oboje drvena jaja, naprave kutije, korpe za jaja i družili su se sa njima,prenosili im svoja iskustva i utiske iz škole.

 

22. april 2016.    Čuvamo i negujemo planetu kroz negu okoline u kojoj                                         radimo i živimo

 

     ДАН ПЛЕНЕТЕ ЗЕМЉЕ НАШИ ЂАЦИ И НАСТАВНИЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ РАДНО

И овог 22. априла обележили смо Међународни дан планете Земље. Ученици од I до IV разреда су са својим учитељицама урадили зидне плакате и ликовне радове који пружају подршку заштити животне средине. Ученици од V до VIII разреда су уз помоћ астрономске, еколошке и фото секције у холу школе приказали едукативни филм и презентацију  у циљу подизања еколошке свести, како би упозорили на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама., а све то услед развоја индустрије, повећања потрошње енергије, глобалног загревања и климатским променама. Овим активностима желимо да подстичемо ученике да учествују у рециклирању отпада, како би смањили депоније. Након тога почистили смо двориште школе, заједно са наставницима, ђаци су садили цвеће како би улепшали екстеријер и ентеријер наше школе која има најдужу традицију у граду, на шта смо посебно поносни.

   21 81

ФЕБРУАР 2016.      НАШИ ЂАЦИ У ЗБИРЦИ "СТО МЛАДИХ ТАЛЕНАТА"

На књижевном конкурсу „Српске куће“ из Пожаревца Сто младих талената јужнобанатског
округа 2016 изабране су песме Леоноре Краснић (5-2) и Николе Стојинова (5-4). Литерарну секцију
води Емилија Милосављевић, а наши ђаци сваке године добијају место у овој збирци.
                             image042
 

JАНУАР 2016.                  ЦРТЕЖИ И ПЕСМЕ ЗА ДАН СВЕТОГ САВЕ 

У оквиру обележавања Савиндана Месна заједница „Горњи град“ 25. јануара 2016. у 18 часова

организовала је такмичење на коме су ученици говорили своје песме о Светом Сави, а жири је

бирао и ликовне радове на ову тему. Ученици наше школе награђени су пригодним књигама:

Тамара Јеротић 5/4 за песму коју је написала, Сара Јагодић 2/2, Анастасија Несторов 5/4 и Јелена Жугић 5/4

за цртеже.

                                   image042

JANUAR 2016                                                                  SVETI SAVA

27.januar 2016.

I ove godine smo obeležili školsku slavu Svetog Savu. Odabrani učenici koji pohađaju nastavu veronauke su održali prigodan recital posvećen delu Rastka Nemanjića. U izboru teksta i pripremi pomogli su nastavnici Emilija Milosavljević, Ivana Bikar,Dušanka Mladenović, Vesna Terzić i Sonja Grujić. Hor je dodao svečani ton svojim zvonkim glasovima pod upravom nastavnika Žanijela. Naš veroučitelj, sveštenik Željko je nakon obreda sečenja slavskog kolača pozdravio prisutne i prigodnim rečima poželeo srećnu slavu.Prisutnima je srećnu slavu poželela i direktorka škole Aleksandra Mrdak koja je na kraju programa pozvala učenike da se posluže perecama.

                    ssava1

OKTOBAR 2015.                                                               DAN BUNDEVE

Klikni na link

Dan bundeve 

    dan bundeve 3 20141101 1459691873      dan bundeve 4 20141101 1281488729

 

 OKTOBAR 2015.                                                            DAN ZA IZLOŽBE

  1. Галерија РТС – изложба Љубе Поповића, једног од најзначајнијих савремених српских сликара који више од пола века ствара у Паризу: 10-годишњица галерије обележена је овом изложбом коју чини 11 великих слика насталих од 1975. до 2008. (пет слика до сада никада није јавно представљено)
  2. Конак кнегиње Љубице – изложба графика „Албрехт Дирер и његови савременици – Тријумфална поворка цара Максимилијана I“: остварења А. Дирера, једног од водећих уметника ренесансе, као и дела његових ученика и савременика, познатих имена немачке и италијанске графике, Алдегрефера, Алдорфера, Бургмајера, Венцијана и др. (поставка се састоји од 138 графичких листова у две изложбене целине)

-             Стална музејска поставка „Ентеријери београдских кућа XIX века“ која осликава историјске промене и друштвени развој Београда: сећије, мангали, софре, синије и разноврсно турско посуђе, као и салони у стилу бидермајера, необарока, рококоа, Наполеона III и алт дојча са сребрнином, порцеланским сервисима и портретима породице Обреновић

     3. Институт „Сервантес“ – изложба фотографија Клаудија Багалија, аргентинског уметника „Београд – Буенос Ајрес“

     4. Калемегдан

                          ljuba1  sunce

 OKTOBAR 2015.                                                        DEČIJA NEDELJA

U okviru programskih dešavanja tokom Dečije nedelje učenici naše škole koji su se opredelili da prate izborni predmet crtanje,slikanje i vajanje posetili su izložbu stripova koji su tematski vezani za muziku. Izložba je postavljena u prostoru Legata Bate Mihajloviča a nosila je naziv"Dvadeset lakih komada". Postavka je organizovana u saradnji sa "Nova" festivalom a učenici su imali priliku da se susretnu i sa italijanskim strip izdavačem Andreom Placijem. 

                       grupna 

 

                                                                                      image042

 

ДОБРОДОШЛИ ! СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2015/16. ГОДИНЕ 

image042     
 
 
 
    

JUN 2015.                                                                                MATURANTI 

maturanti

          image007

JUN 2015.                    SARADNJA NAŠE ŠKOLE I LICEJA "366"

                                                               IZ SANT PETERSBURGA

 

MAJ 2015.                                     JOŠ JEDNA NAGRADA ZA LIKOVNJAKE

U Gradskoj Biblioteci Pančeva otvorena je 13. izložba radova Likovnog konkursa učenika Banata u organizaciji Regionalnog centra za talente"Mihajlo Pupin".Na konkurs se odazvalo 39 škola,od kojih su 32 osnovne i 7 srednjih škola,sa ukupno više od 600 radova. U tako ozbiljnoj konkurenciji učenik naše škole Vladan Markov osvojio je treće mesto   u konkurenciji osnovnih škola. Pored nagrađenog rada, žiri sastavljen od akademskih umetnika, je odabrao za izlaganje još šest radova učenika naše škole. Istovremeno su u okviru programa centra predstavljeni najuspešniji literarni radovi po izboru žirija za literatne radove. Najuspešniji likovni i literarni radovi će biti publikovani u časopisu čiji je izdavač centar za talente.

izloba2

АPRIL 2015.                                                            DAN PLANETE ZEMLJE

I ovog 22.aprila u okviru rada Astronomske sekcije obeležen je Dan naše planete. U holu škole su učenici imali priliku da se upoznaju sa zanimljivostima vezanim za specifičnost naše planete. Izlaganje učesnika je propraćeno adekvatnim prezentacijama na velikom platnu video bima. Hol škole je ukrašen panoima na temu planete Zemlje.Celokupan program je osmislila nastavnica geografije Biljana Krstin. Svi učesnici su pohvaljeni za uložen trud i iskazanu želju da utiču na razvijanje ekološke svesti o potrebi očuvanja našeg jedinog doma-planete Zemlje.

                   planeta

                                                                                                                                         

 
АПРИЛ 2015.                                                   ПРОСЛАВА УСКРСА И ХУМАНОСТ
 
Ученици наше школе су 14.априла учествовали на прослави Ускрса у организацији Месне заједнице Горњи град. Организовано је такмичење за најтврђе јаје,најлепше украшено јаје као и најуспешнији ликовни рад на тему Ускрса. У програму је уз фолклор наше школе наступила и група рецитатора. Жири је одабрао и  наградио радове ученика:
Дедеић Уне, Брнгар Марине, Катанов Гордане, Миоков Мионе, Медојевић Катарине и Станков Чеде                  
Подршку старијим друговима дали су другари из нижих разреда са својим учитељицама Мирковић Иреном и Путник Тањом. Наставници ликовне културе Томислав Стошић и српског језика Емилија Милосављевић су припремали ученике који су учествовали у програму.
 
             1 image042
    Магдалена, Миона, Ања, Дејана и њихове другарице желеле су да станаре Дома за децу без родитељског  старања „Споменак“ на овај празник обрадују пакетићима.                                           У складу са могућностима, ученици наше школе су прикупљали новац за куповину пакетића, који су се  састојали махом од слаткиша. На велико задовољство свих, прикупљена је значајна количина новца, тако да ће живот 28 деце „Споменка“ бити барем неко време мало слађи.                      
У понедељак, 13. априла, девојчице су, у пратњи психолога, испоручиле пун аутомобил слаткиша, заједно са ускршњом честитком коју су направиле.                                                        
Велико хвала свим ученицима наше школе, који су својим прилогом допринели да се ова акција спроведе .
                                                                                                                                       
 
MAРТ 2015.                                                                               ПЛЕСАЧИ-ЂАЦИ
Сви плешемо... 
У oквиру прoграма „Спoрт за све“ наша шкoла и Плесни студиo „Беo Денс“ сарађивали су на прoмoцији спoртскoг плеса. Едукација плесних парoва трајала је месец дана. У нашoј шкoли oд 20. фебруара oдржавали су се бесплатни тренинзи дo 22. марта када су девoјчице и дечаци oсмoг разреда били учесници плеснoг такмичења које је организовао Плесни савез Србије. Наши ученици наступили су у Београду у Хали спортова, у ревијалном делу са два плеса (енглески валцер и чачача). 
Имали су лепу прилику да се упознају са плесом као спортском дисциплином, да уживају у такмичарском делу многобројних плесних парова различитог узраста из разних плесних клубова у Србији, али и да представе школу на диван начин.  
Учествовали су ђаци 8/1 и 8/2 уз подршку својих наставника Емилије Милосављевић и Томислава Стошића. 
 
  image042           ples

MART 2015.                                                                                          MESEC I MI

POMRAČENJE SUNCA IZ UGLA NAŠIH UČENIKA 

Na prvi dan proleća, 20. marta 2015, dogodila se retka totalna solarna eklipsa - pomračenje Sunca. Sa naših prostora Mesec je zaklonio 51% Sunčevog diska.  Eklipsa se takođe dogodila tokom supermeseca, kada je satelit najbliži Zemlji (u perihelu). 
Do pomračenja Sunca može doći kada su Sunce,  Mesec i Zemlja u konjukciji (u istoj ravni) i to za vreme mladog Meseca (kada je  Mesec  sa Suncem na nebu tokom obdanice). Tada Sunce baca Mesečevu senku na našu planetu. Pomracenje može biti totalno, delimično i prstenasto.  
Evo kako su ovaj spektakl na nebu ispratili naši drugari .   
 
pomracenje sunca        image017

MART 2015.                                                            NAGRAĐENI  LIKOVNJACI

USPEŠAN LIKOVNI VIKEND

            Ovog vikenda su učenici naše škole postigli uspeh na likovnim konkursima čija se  završnica podudarala sa praznikom žena.   Na konkursu badminton kluba "Pančevo" na temu "Badmiton loptice" u konkurenciji  osnovnih škola prvu nagradu osvojila je  učenica 6/2 razreda  MAGDALENA PAVLOVIĆ

  Nagrada joj je uručena u prostorijama škole "Jovan Jovanović-Zmaj" gde su radovi izloženi a neposredno pre održavanja turnira u badmintonu.

            Drugi konkurs je bio u organizaciji AVIV parka i tematski je vezan za Dan žena. Učestvovale su dve škole po pozivu u kategorijama razreda od 1-4 i od 5-8. Pored naše škole učestvovala je i škola "Isidora Sekulić". Nakon selekcije radova u samim školama,po 10 najuspešnijih radova iz svake kategorije je učestvovalo u izboru za nagrade. Stručni žiri je imao delikatan zadatak da u ravnopravnoj konkurenciji izdvoji najuspešnije koje su nijanse delile od onih koji nisu nagrađeni. Dodeljeno je po pet nagrada u svakoj kategoriji a našim učenicima su pripale sledeće nagrade:

Nagrađeni u kategoriji 1-4 razred; BOJANA DAKIĆ 4razred - druga nagrada,ANASTASIJA NESTOROV 4razred-treća nagrada

VALENTINA VUKAŠINOV 3 razred-četvrta nagrada

                IMG 20150307 124256  IMG 20150307 124250

   Nagrađeni u kategoriji 5-8 razred: MIONA MIOKOV  6 razred - prva nagrada, OGNJEN ZENG    5 razred - druga nagrada

   UNA DEDEIĆ      6 razred  - peta nagrada

        IMG 20150307 131130IMG 20150307 131146IMG 20150307 131154

               

 
JANUAR 2015.                                                                                     SVETI SAVA 

Proslava školske slave Svetog Save

I ove godine je 27. januara naša škola obeležila školsku slavu rezanjem slavskog kolača i prigodnim recitalom.

s sava 1 20150205 1865945722

s sava 4 20150205 1016090007

Recital su realizovali učenici sedmog razreda uz svesrdnu pomoć drugara iz nižih razreda. Program su osmislili i učenike pripremili  nastavnik srpskog jezika Dulejan Dragica zajedno sa našim veroučiteljem Željkom. Prisutnim đacima, roditeljima i nastavnicima srećnu slavu je poželela direktorka Aleksandra Mrdak-Đorđević a učenicima su na kraju programa  podeljene perece.

DECEMBAR 2014.                            DELEGACIJA DRŽAVNIKA I DIPLOMATA

                                                                                 U POSETI NAŠOJ  ŠKOLI

U Osnovnoj školi „Vasa Živković“ dogodio se novi susret prijatelja. Uz učeničku priredbu, ljubaznu razmenu poklona, pred novogodišnje i božićne praznike učvršćeno je prijateljstvo škole i Ruskih železnica. A sve je počelo letos, kada su Ruske železnice, na čelu sa predsednikom Vladimirom Jakunjinom, odlučile da urede deo prostora jedne od najstarijih škola u Pančevu. Od tada saradnja među prijateljima se razvija pa su u goste stigli i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ruski ambasador Aleksandar Čepurin.

Godina koja je na izmaku u Školi „Vasa Živkovića“ ostaće upamćena i po saradnji sa Ruskim državnim železnicama, koje su donacijama u uređenju zgrade stare škole, kuhinje, ali i kupovinom sprava za fizičko umnogome doprinele da učenički standard bude bolji. Uz zajednički rad razvilo se i prijateljstvo, koje se videlo i tokom ove prednovogodišnje posete.

Da je zadovoljan saradnjom, istakao je i predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin, koji je naglasio da će saradnja nastaviti i da će Školu „Vasa Živković“, pored kompanije na čijem je čelu, pomagati i on lično, kao što pomaže školu u Sankt Peterburgu, koju je i sam pohađao i sa kojom bi se mogla uspostaviti saradnja kroz međusobne posete najuspešnijih razreda.

Saradnja Ruskih železnica sa Školom „Vasa Živković“ je na dobrom, prijateljskom putu, a negde na početku mogućnost saradnje prepoznalo je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“, koje je ruskoj strani preporučilo da pomogne baš ovu školu. Predsednik Društva Predrag Obradović kaže da je presudna bila tradicija jer je u ovoj školi dosta Rusa izbeglih posle Prvog svetskog rata predavalo. Saradnjom se ispunjavaju i ciljevi postojanja društva prijateljstva.

Druženje među prijateljima nastavljeno je razmenom poklona, pa je Jakunjin, osim knjige o Vasi Živkoviću i slike likovnog pedagoga, dobio i monografiju Pančeva. Druženje predsednika ruskih železnica Jakunjina i ambasadora Čepurina sa kolektivom škole upriličeno je u zbornici.

                                        image007

NOVEMBAR 2014.                                    OBNOVA STARE ŠKOLSKE ZGRADE

Posle kraćeg zastoja nastavljeni su radovi na obnavljanju stare zgrade Osnovne škole „Vasa Živković“ u Pančevu. Zamenjeni su svi prozori i unutrašnja vrata, a trenutno se radi na pripremi zidova za krečenje. Radovi bi trebalo da budu završeni do 10. decembra. Nastavak radova ponovo se očekuje u aprilu, kada će, kako se planira, biti uređeni dvorište i hodnik koji spaja staru zgradu sa ostatkom škole. Stara zgrada Osnovne škole „Vasa Živković“ sanira se iz donacije „Ruskih železnica“.

U Osnovnoj školi „Vasa Živković“ nastavljeni su radovi na saniranju stare zgrade. Posle završetka prve faze usledio je kratki zastoj kako bi se „Ruske železnice“, koje su donator svih radova u školi, dogovorile sa izvođačima šta će se raditi u nastavku. U toku su radovi na sređivanju svih pet učionica, koliko ih ima u ovom delu škole, kaže Ljiljana Carić, koja je nadzor nad radovima na ovom gradilištu.

OKTOBAR 2014.                                                               DAN BUNDEVA

Poslednje srede oktobra narandžasta boja i miris pita bundevara raširili su se hodnicima naše škole. Proslavljen je još jedan Dan bundeve, tradicionalna školska manifestacija, dvanaesti po redu.Sve je počelo izložbom dečjih radova i panoa, kao i izrezbarenih bundeva, među kojima su izabrani oni najinteresantniji i najbolji. Bilo je tu svačega, od figura do čitavog grada, maštovitosti u rezbarenju i pravljenju nije nedostajalo. Najteže je bilo žiriju. Učenici škole došli su maskirani. To je, kao i uvek, zanimljivije bilo mlađem uzrastu. U moru bundevica, veštica, strašila, princeza i čarobnica i ovaj žiri je imao težak zadatak da izdvoji pobedničke maske.

Ove godine naši počasni gosti bili su donatori iz Rusije, predstavnici Ruskih železnica, koji su pomogli da se renovira stari deo škole, fasada, nabavi deo sportskih rekvizita za fizičko vaspitanje, a tu se neće zaustaviti njihova pomoć našoj školi. Uzvratili smo skromnim poklonom za sećanje na saradnju i velikom zahvalnošću. A po običaju smo se družili sa drugarima

image042                  dan bundeve 3 20141101 1005835438          dan bundeve 6 20141101 1721923979    image042

 СЕПТЕМБАР 2014.                             НАШИ ЂАЦИ НА 17. НАЦИОНАЛНОЈ

                                                               КОНФЕРЕНЦИЈИ АСТРОНОМА           

Математички факултет у Београду је од 23. до 27. септембра 2014. г. организовао XVII Националну конференцију астронома Србије. У згради факултета и ректората окупили су се домаћи и страни експерти астрономије и сродних дисциплина. Овај петодневни скуп састојао се од тематских целина које су чинила предавања научника, излагања докторских теза и мастер радова објављених између две конференције (2011-2014), кратких саопштења и постера.

Наша мала „Астрономска дружина“ коју предводи проф. географије Биљана Крстин није пропустила ни овогодишње окупљање. Представили смо се постером Заступљеност астрономије у настави географије и придобили симпатије многих значајних имена. Доктор астрономије Мирослав Филиповић, на пример, који предаје на универзитету у Сиднеју, био је одушевљен постером, похвалио је наш рад и обећао да ће неком приликом посетити нашу школу да види рад секције, рекавши да смо га вратили у детињство. Такође и професорке Математичког факултета на групи за астрономију Олга Атанацковић и Зорица Цветковић, које су нас позвале да обавезно посетимо Народну опсерваторију на Звездари. Посебно нам је било драго познанство с менторима наших младих златних олимпијаца из астрономије. Они су позвали талентоване математичаре и физичаре из наше школе да иду код њих на припреме.

С нестрпљењем чекамо наредну конференцију.

         astronomi 5 20141009 1499455251

СЕПТЕМБАР 2014.                                                                       СУНЧАНИ САТ

Сунчани сат, да се подсетимо, датира из античког доба. Једноставан је и прецизан астрономски инструмент који мери време према положају Сунца. Основни део је бројчаник са нумерисаним бројевима који показују време. Бројеви су по њему неједнако распоређени. Како се Сунце креће, тако сенка клизи по временским подеоцима. Други део је гномон – игла која баца сенку на бројчаник и показује дневне часове по летњем средњоевропском времену. Врх показивача сенке нормално је оријентисан према северу и паралелан са осом ротације Земље. То значи да је нагнут ка хоризонту под углом који је једнак географској ширини где се сат налази.

Јужни зид ОШ „Васа Живковић“ добио је сунчани сат који је конструисао др Милутин Тадић, професор на Географском факултету у Београду. При изради му је асистирала мр Наташа Станић, астрофизичар. На плочи сата су њени стихови хаику поезије: Тиха казаљка/ Сунцем нам мери време/ сенке истичу. Професор ликовне културе Томислав Стошић, мр сликарства, својом вештом и прецизном руком удахнуо је сату уметничку душу, која ће годинама красити нашу школу. Нећемо заборавити ни Дулета и Милета, домара и мајстора, који су помагали на скели, а њу нам је несебично позајмио родитељ наших ученика господин Дарко Милосављевић. Ову екипу ентузијаста окупила је проф. географије Биљана Крстин, са жељом да се ђаци на практичан начин оријентишу у времену и простору.

sunani sat 5 20141009 1582294261 sunani sat 1 20141009 1252369492

 AVGUST 2014.                                           DONACIJA " RUSKIH ŽELEZNICA "

Delegacija „Ruskih železnica“, zajedno sa predstavnicima gradskih vlasti, uprave i zaposlenima u Školi „Vasa Živković“, obišla je školu, u koju je uložila sredstva za obnovu. Svi zajedno, sa roditeljima i starijim đacima, svečanom priredbom, uz so i pogaču, dočekali su đake prvake, koji će krenuti u Vasinu školu u novom ruhu. Prema rečima zaposlenih u „Ruskim železnicama“, saradnja i rekonstrukcija škole biće nastavljena.

Zahvaljujući ruskoj donaciji, devedeset dva prvaka će sesti u klupe u renoviranoj Školi „Vasa Živković”. Dva dana pre zvaničnog početka škole, dočekali su ih na priredbi njihovi stariji drugari iz drugog razreda. Direktorka Aleksandra Đorđević Mrdak ne krije zadovoljstvo zbog rekonstrukcije škole

JUN 2014.                                                                        LIKOVNA KOLONIJA

Likovna kolonija učenika osnovnih škola ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja. Uperiodu od 13. do 20. juna na Divčibare je otišlo 22 učenika naše škole. Sa svojim nastavnikom likovne kulture Tomislavom Stošićem vredno su radili u toku dana, primenjujući različite tehnike u obradi tema.

Njihovi radovi će se videti na izložbama koje se planiraju za početak naredne školske godine. To su đaci koji u toku školske godine pohađaju izborni predmet Crtanje, slikanje, vajanje. Svakako je lepše i zanimljivije, ali i kreativníje kada se časovi održavaju u prirodi, na otvorenom, uz mnogo smeha. lako vreme u ovoj smeni nije bilo naklonjeno mladim slikarima (kiša je padala svakodnevno), to nije ometalo druženje u večernjim satima sa učenicima drugih škola („Miroslav Antić", „Isidora Sekulić", Bratstvo jedinstvo"). Pre žurke održavao se takmičarski program, tako da su svoj pevački talenat pokazale Elena, Sofija, Anja, Natalija, Dragana i Ana; veoma uspele frizure imale su Isidora i Sofija (uz pomoć Ane, Tijane, Anje i Natalija); u kvizu prvo mesto osvojile su Nevena, Anja, Ana, Natalija, Tijana i Sofija; zapažen bodi art uradile su Sofija, Anja, Ana i Natalija, dok su Marina i Nikola zaslužili prvo mesto kada je bilo muzičko veče.

    image007

ЈУН 2014.                                                                           НАГРАЂЕНА ПЕСМА

Ученица Основне школе "Васа Живковић" Наталија Митровић из V1, наставнице Емилије Милосављевић, освојила је трећу награду на литерарном конкурсу Регионалног центра за таленте "Михајло Пупин" за састав "Поглед са мог прозора".

ПОГЛЕД СА МОГ ПРОЗОРА

Зима је, а још увек није пао снег. Сваког јутра кад се пробудим са мало наде вирнем кроз прозор и видим има ли на крововима белог покривача.

Једно дрво дели ту слику на два дела. Усамљено, као да жели да добије ноге и отрчи на неко топлије место. Иње као да игле боцка његове гране и оне се повијају немоћно. Аутомобили овде не пролазе често, тако да нема буке која би ме будила. Стара калдрма срећна је због тога. Ретко се могу видети становници улице како пролазе. Голубови неки пут сврате и упорно траже хране. Тихо је и пусто. Смрзнита ретка трава, залеђене барице.

Једино што може да промени призор било би мало беле боје. Само једним потезом четкице слика коју видим с прозора постала би радоснија.

Ова улица неће скоро бити асвалтирана, нити ће ускоро пасти снег.

 4.јун 2014.                                                                       ДАНИ ПРОТА ВАСЕ

Као и сваке године, ученици Основне школе "Васа Живковић" учествовали су у манифестацији "Дани проте Васе", одржаној 4. јуна 2014. године у 19 сати у Светоуспенском храму у Панчеву.

Професорка српског језика Драгица Дулејан Стојковић припремила је рецитал "Прота Васа Живковић - живот и дело", који су извели Ђорђе Басарић, Кристина Босиљ, Ксенија Бирманац и Јовица Ђорђев, ученици VI1.

Јакаб Деже, наставник музичке културе, диригиговао је хором Основне школе "Васа Живковић" који је отпевао три композиције: "А кад тебе љубит не смем" Мите Топаловића, "Ти се нећеш вратити" Момчила Бајагића Бајаге и "Што се боре мисли моје", кнеза Михаила Обреновића.

Наталија Антонијевић одрецитовала је "Несташка" проте Васе Живковића, Магдалена Павловић "Неповратну песму" Мирослава Антића, а припремила их је професорка српског језика Ивана Бикар.

23.мај 2014.                                                                                 ДАН ШКОЛЕ

Обележавање Дана школе започело  је 23. маја 2014. године у 10 часова поменом на гробу Васе Живковића, који су одржали вероучитељи - свештеници Велимир Бирманац и Жељко Младеновић, а ком су присуствовали директорка Александра Ђорђевић Мрдак, чланови колектива и ученици. 

Турнир у фудбалу отворен је у 10:30 часова. Играли су наставници против ученика и ученици различитог узраста једни против других.

У 12 сати додељене су књиге награђеним ученицима на свим нивоима такмичења.

Због ванредне ситуације коју су изазвале поплаве, приредба поводом Дана школе одложена је за 10. јуни и имала је хуманитарни карактер, а средства која су прикупљена уплаћена су на републички жиро рачун за угрожене поплавом.

На приредби су учествовали ђаци од првог до петог разреда.

priredba za dan skole 2 20140612 1265146016

ИНВЕСТИЦИОНО И ТЕКУЋЕ ОДРЖАВАЊЕ ШКОЛЕ „ВАСА ЖИВКОВИЋ“ У ПЕРИОДУ 2003-2010 ГОДИНА

1. РЕКОНСТРУКЦИЈА МОКРИХ ЧВОРОВА (ТОАЛЕТА) У ЦЕЛОЈ ШКОЛИ                                                                                            

2.КАБИНЕТ ХЕМИЈЕ И ФИЗИКЕ (ОПРЕМАЊЕ НАМЕШТАЈЕМ ,СУДОПЕРАМА  И УВОЂЕЊЕ  ВОДОВОДНЕ И КАНАЛИЗАЦИОНЕ  ИНСТАЛАЦИЈЕ)                                             

3.РЕКОНСТРУКЦИЈА КОТЛАРНИЦЕ СА ЗАМЕНОМ КОТЛОВА И ИНСТАЛАЦИЈА            

4.ЗАМЕНА КРОВНОГ ПОКРИВАЧА НА ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ  

 

5.КРОВНА КОНСТРУКЦИЈА И КРОВ НА АНЕКСУ ШКОЛЕ(КОТЛАРНИЦА,СВЛАЧИОНИЦЕ,ДВЕ УЧИОНИЦЕ,КУХИЊА)

 

6.ЗАМЕНА ПРОЗОРА НА НОВОЈ ШКОЛИ АЛУМИНИЈУМСКОМ 

                             

7.КРЕЧЕЊЕ ХОЛА И ОБЛАГАЊЕ БЕТОНСКОГ  СТЕПЕНИШТА ГРАНИТОМ (ПЛОЧИЦОМ )  

                

 

8.КРЕЧЕЊЕ УЧИОНИЦА И ХОДНИКА   У МАЛОЈ ШКОЛИ  (СТАРА ШКОЛСКА ЗГРАДА)                      

9.КРЕЧЕЊЕ УЧИОНИЦА И ХОДНИКА   У НОВОЈ ШКОЛИ                       

10.КРЕЧЕЊЕ КАНЦЕЛАРИЈА  И  ЛАМИНАТНИ ПОДОВИ                            

11.ЛАМИНАТНИ ПОДОВИ У УЧИОНИЦАМА   

12.АДАПТАЦИЈА И ОПРЕМА БИБЛИОТЕКЕ   НАМЕШТАЈЕМ И ПОЛИЦАМА 

12.aАДАПТАЦИЈА И ОПРЕМАЊЕ „КЛУБА ОТВОРЕНОГ СРЦА“ ИЗ ПРОЈЕКТА

Ш.Р.П.

   

                                        

13.ОБНОВА КЛУПА И СТОЛИЦА И НАБАВКА НОВИХ

14.АДАПТАЦИЈА ЗУБАРСКЕ ОРДИНАЦИЈЕ                                                    

15.ЗАМЕНА ПАРКЕТА У ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ                                       

16.ОБНОВА  РАСВЕТЕ У УЧИОНИЦАМА И ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ        

17.НАСТАВНА СРЕДСТВА

(КОМПЈУТЕРИ, ВИДЕО БИМ,ЛАП –ТОП,БЕЖИЧНИ ИНТЕРНЕТ, УМРЕЖАВАЊЕ РАЧУНАРА,ОПРЕМА ЗА ФИЗИКУ И ХЕМИЈУ,ФИСК.СПРАВЕ , ГЕОГРАФСКЕ КАРТЕ,БЕЛЕ ТАБЛЕ,КАСЕТОФОНИ,ПОПРАВКА СВИХ ЕПИСКОПА ,ГРАФОСКОПА...)

18.КАПИЈА У ДВОРИШТУ,КОШЕВИ,ЗАШТИТНЕ МРЕЖЕ,ЖАРДИЊЕРА,КЛУПИЦЕ...    

         

                        

19.  ЗАМЕНА ПРОЗОРА У АНЕКСУ И ФИС. САЛИ  АЛУМИНИЈУМСКИМ

        

20. АДАПТАЦИЈА ПРОСТОРА И ОПРЕМАЊЕ ДНЕВНОГ БОРАВКАНАМЕШТАЈЕМ

21. ПОДНЕ ОБЛОГЕ, СУДОПЕРА,РАСХЛАДНА ВИТРИНА, ПЕЋ ЗА ПЕЧЕЊЕ  ПЕЦИВА, ЗАМРЗИВАЧ, ФРИЖИДЕР И КРЕЧЕЊЕ КУХИЊЕ

22. КРЕЧЕЊЕ , ПОСТАВКА ЛАМИНАТА,НОВЕ СТОЛИЦЕ И ТРАКАСТА ЗАВЕСА У НАСТАВНИЧКОЈ ЗБОРНИЦИ

23. ЗАМЕНА ЗАВЕСА-ЗАМРАЧИВАЧА У СВИМ УЧИОНИЦАМА НОВИМ

                                                                         

24. ПОСТАВКА КЛИМА УРЕЂАЈА У КОМПЈУТЕРСКИ КАБИНЕТ И ДВЕ УЧИОНИЦЕ

embed video plugin powered by Union Development